Alstersmide

Smideskonst förr & nu

Smide – en grund för utveckling

Smideskonsten har mycket långa anor och är på många sätt en av grunderna för vårt moderna samhälle. Numera är det i huvudsak maskiner som sköter smidandet, förutom när det gäller finsmide (smycken och prydnadsföremål), men grovsmeder, de som smider bruksföremål som hästskor, svärd och mycket annat, finns fortfarande kvar, även om det är ovanligt. Metoden att medelst en hammare (eller liknande) forma metallföremål är mödosam, men den har såpass många fördelar jämfört med alternativen, som gjutning, att den ändå används. Den huvudsakliga fördelen är hårdheten, metallföremål som smitts är helt enkelt starkare än samma föremål som tillverkats med andra tekniker. Dessutom, det är också oftast billigare att smida än att gjuta, även om det kanske låter lite konstigt.

Mer tid till annat
Smideskonsten är en förutsättning för flera tusen års utveckling. Ta bara något så enkelt som jordbruk: en plogbill i järn är betydligt effektivare än en i trä, som var vanligt på föregångaren till plogen, årdrert. Med riktiga plogar så effektiviserades jordbruket något enormt, och vi ska heller inte glömma bort lien, som ju också är ett resultat av smideskonsten. Smideskonsten är helt enkelt grunden för den moderna världen, i och med att den effektiviserade jordbruket något enormt. Det var helt enkelt ett krav för att effektivisera jordbruket så att det inte tog upp nära nog all tid. Vilket gjorde att fler fick tillfälle att utveckla andra talanger.

Sedan så finns det en stor mängd andra områden där smideskonsten inneburit stora förändringar, både på gott och ont. Flera av dessa kommer vi att skriva om här på Alstersmide, och mycket annat som på olika sätt är smidesrelaterat. Varmt välkomna, och vi hoppas att ni kommer att hitta intressant information här.

En plog.

En klassisk plog.

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2020 Alstersmide

Tema av Anders Norén